Veranderingen huur- en zorgtoeslag in 2024

Jaarlijks ontvangen veel Nederlanders een toeslag. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Op 1 januari gaat een aantal veranderingen in. Zo gaat de huurtoeslag omhoog en verdwijnt de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag die voor 2023 geldt. Wat betekenen deze veranderingen voor u? En wat kunt u doen om vanaf het begin van het jaar meteen het bedrag te ontvangen waar u recht op hebt?

Huurtoeslag omhoog
De huurtoeslag gaat in 2024 met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Ontvangt u huurtoeslag, dan krijgt u tussen 23 november en 14 december bericht van de Dienst Toeslagen over het bedrag dat u in 2024 krijgt. Let op: dit bedrag is een voorschotbedrag. U ontvangt dit bericht per brief en via de Berichtenbox van Mijn toeslagen.
Ontving u in 2023 geen huurtoeslag omdat u net teveel verdiende? Misschien komt u dan in 2024 wel in aanmerking. De inkomensgrens gaat namelijk met 1.250 euro per jaar omhoog, waardoor in 2024 ongeveer 35.000 extra huishoudens recht hebben op huurtoeslag. Of dat ook voor u geldt, kunt u vanaf 23 november checken door een proefberekening te maken op toeslagen.nl/proefberekening.

Zorgtoeslag omlaag
In 2023 gold een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag. Deze wordt in 2024 niet meer uitgekeerd. De hoogte van de zorgtoeslag wordt wel aangepast aan de hogere zorgpremies. Samen betekent dit dat de zorgtoeslag in 2024 gemiddeld ongeveer 300 euro lager uitkomt dan in 2023.
Krijgt u nu zorgtoeslag en gaat u in 2024 meer verdienen, check dan of u komend jaar nog recht hebt op zorgtoeslag. Dit kan op toeslagen.nl/zorgtoeslag of door vanaf 23 november een proefberekening te maken op toeslagen.nl/proefberekening. Krijgt u nog geen zorgtoeslag, maar denkt u er wel recht op te hebben, maak dan ook een proefberekening.
Valt uw lijfrente vrij of krijgt u een vertrekpremie van uw werkgever, ga ook dan na of u nog recht hebt op zorgtoeslag.

Meteen het juiste bedrag ontvangen?
Om in de maand januari meteen het bedrag te ontvangen waar u recht op hebt, moet de Dienst Toeslagen uw juiste gegevens hebben. U kunt uw gegevens controleren en eventueel aanpassen via toeslagen.nl/pasaan.

Meer weten?
Op toeslagen.nl vindt u meer informatie over de verschillende toeslagen. Staat uw vraag er niet bij of hebt u hulp nodig bij het doorgeven van wijzigingen? Maak dan een afspraak bij een van de balies of toeslagenservicepunten van de Dienst Toeslagen. Op toeslagen.nl/hulp vindt u de servicepunten bij u in de buurt.

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl