‘Zet in op valpreventie om ouderenzorg betaalbaar te houden’

‘Zet in op valpreventie om de ouderenzorg betaalbaar te houden.’ Dat zegt Elvera Overdevest, valpreventie-expert van VeiligheidNL, naar aanleiding van berichtgeving over de scherpe keuzes die gemaakt moeten worden in de ouderenzorg.

In 2022 bedroegen de directe medische zorgkosten als gevolg van valongevallen bij 65-plussers 1,3 miljard euro. Een aanzienlijke kostenpost. Door de dubbele vergrijzing en door de trend dat ouderen steeds langer thuis wonen, is de verwachting dat dit zal stijgen naar 4,2 miljard euro in 2025. Inzetten op valpreventie kan deze zorgkosten beperken, zegt VeiligheidNL.

De eerste stap om een val te voorkomen kunt u zelf al zetten. Door drie vragen te beantwoorden kunt u eenvoudig bij uzelf te checken of u een verhoogd valrisico heeft.
Bent u het afgelopen jaar al eens gevallen?
Bent u bang om nog eens te vallen?
Heeft u moeite met bewegen?

Zegt u ‘ja’ op minstens een van deze vragen, ga dan eens naar uw huisarts, een fysiotherapeut of wijkverpleegkundige voor advies. U kunt ook de oefeningen doen uit de flyer met zeven suggesties om fit en vitaal te blijven, die wij samen met Veiligheid.nl en Buurtzorg maakten. Het zijn kleine oefeningen die u heel gemakkelijk tussen de dagelijkse bezigheden door kunt doen.

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl