Zorgorganisaties luiden noodklok: Nederland kan niet zonder Hulp bij Huishouden

Er zijn steeds minder zorgmedewerkers om steeds meer mensen te ondersteunen. Dat geldt ook in de ouderenzorg. Het kabinet heeft onderzocht hoe dit beheersbaarder kan worden. Zowel op financieel en personeel vlak, als ook maatschappelijk. Een van de voorgestelde maatregelen is om Hulp bij Huishouden uit de Wmo te halen. Dat voorstel is voor ouderenzorgorganisaties voldoende reden om de noodklok te luiden.

‘Erken, omarm en behoud Hulp bij Huishouden als fundament voor zorg thuis’, zeggen zes ouderenzorgorganisaties in een gezamenlijke oproep aan het kabinet. De zes (Tzorg, Actief Zorg, Axxicom, Buurtzorg, Acteon Thuiszorg en Cordaan) schreven samen een zogenoemd position paper, waarin ze het schrappen van Hulp bij Huishouden uit de Wmo ‘ondenkbaar en onverantwoord’ noemen. Meer dan veertig zorgorganisaties hebben de oproep al onderschreven. Ook branche-organisatie ZorgthuisNL staat er pal achter.

Hulp bij Huishouden is volgens de zorgorganisaties juist onderdeel van de oplossing. Vroege signalering is namelijk een krachtige factor van Hulp bij Huishouden, zeggen zij. ‘Het zorgt ervoor dat met minimale ondersteuning zwaardere zorg wordt uitgesteld en mogelijk zelfs voorkomen.’

Onderzoek
Het zijn niet alleen de zorgorganisaties die het belang van Hulp bij Huishouden benadrukken. Dat blijkt ook al uit onderzoek van het CPB (Wat als zorg wegvalt, 2019). Daarin staat dat de druk op duurdere zorgvormen toeneemt als Hulp bij Huishouden en de signalerende functie wegvalt.

De zorgorganisaties roepen het kabinet nu op om ‘samen te werken aan een gezonde generatie van weerbare, vitale mensen. Die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving. Laten we samen zorgen voor een visie die verder gaat dan het oplossen van wachtlijsten en directe betaalbaarheid van Hulp bij het Huishouden. Laten we samen strijden voor een zorglandschap waarin mensen zonder zorgen oud kunnen worden.’

De oproep en het uitgebreide position paper zijn te lezen op www.meerdanpoetsen.nl

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl